Dit is een artikel verschenen in Wascabi (2023) van De Federatie.
Innovatie is het ordewoord van de dag. Voor het sociaal-cultureel werk was het dat altijd al. Met opmerkelijke vernieuwende manieren van werken, maar ook door radicaal te kiezen voor datgene waar vandaag de grootste nood aan is: verbondenheid en gemeenschapsgevoel.
Met praktijken van Kunstwerkt, Velt, Voem, Muntuit, Citizenne, Sankaa en Timotheus.
Leercredits is een gemeenschapsmunt, opgestart door Muntuit. Een ruilmiddel tussen zeven sociaal-culturele pioniers die elkaar ondersteunen, samenwerken, sparren. Dankzij een onlineplatform kunnen deelnemende organisaties hulp vragen aan andere organisaties met een gelijkaardig sociaal engagement. Wanneer je iemand helpt, ontvang je in ruil leercredits, waarmee je later zelf hulp kan zoeken.
Onder het motto “durf te vragen” spreken organisaties talenten, kennis en expertise aan die normaal onzichtbaar blijven. Kan iemand een cateraar in het Mechelse aanraden? Hoe ga je om met de vrijwilliger 2.0? Kan iemand een uurtje met me sparren over de nazorg van vormingen? Leercredits zijn een middel om kennis en ervaring uit te wisselen en zo efficiënter (samen) te werken.
We kunnen elkaar helpen om leerprocessen in te korten en het leergeld te verminderen. Maar evenzeer kunnen we elkaar een snelle praktische tip geven, zoals een goeie telewerkplek vinden. Zeker in crisistijden als deze mogen we on niet laten vangen aan schaarstedenken. We mogen niet op onze kennis blijven zitten. We delen de capaciteiten die we als collectief al hebben zodat iedereen sterker wordt. We doen in 2023 verder met een tweede versie.
Wil je meer te weten komen over de Leercredits? Contacteer onze collega Klaas Verstraete