English

Media Belgium

Digitale oplossing voor Gemeenschapsmunten

Digitale Toolkit

Wij vonden het dringend tijd dat ook gemeenschapsmunten een digitale oplossing op maat kregen. Daarom sloegen we de handen in elkaar met The Studio, technologiedochter van Belfius. Samen met de bestaande gemeenschapsmunten Mechelse Koekoek en Torekes, ontwikkelden we het prototype van de ideale app voor alle stakeholders van complementaire munten. We hopen de applicatie verder te kunnen ontwikkelen tot een essentieel instrument voor lokale beheerders en vrijwilligers van gemeenschapsmunten. De app als toolkit zou iedereen in staat moeten stellen om gemeenschapsmunten te ontdekken als hefboom voor een meer duurzame, inclusieve en participatieve samenleving.

“De applicatie ziet er super uit: heel duidelijke layout, de functies zijn duidelijk. Ik zie weinig problemen voor onze doelgroep om de app te gaan gebruiken. Heel fijn te zien dat er rekening gehouden is met mensen die eventueel niet over een gsm of dergelijke beschikken, op die manier kan iedereen participeren.”

Ines Gallez, De Keeting vzw (Mechelse Koekoek)

Interview met Sander over de Digitale Toolkit:

Welke voordelen bieden digitale gemeenschapsmunten?

Sander: In een notendop: er kan meer gebeuren met minder papierwerk. We analyseerden samen met de lokale partners de bestaande werkprocessen. Dat gaf nieuwe inzichten in hoe de interactie tussen organisaties en vrijwilligers kon verbeteren. Dankzij de app organiseert men beloonacties en taken gestroomlijnder. De communicatie met deelnemers wordt directer en overzichtelijk. Voor handelaars is de administratie eenvoudiger. Bovendien zijn digitale munten traceerbaar. Dat is goed voor de veiligheid, maar ook om de impact te monitoren. Ook voor digibeten vonden we telkens een oplossing. Kortom, alleen maar winnaars!

Hoe is het idee voor het partnerproject en de samenwerking ontstaan?

Sander: Ewout van The Studio kwam bij ons de vorming ‘Gemeenschapsmunten voor beginners’ volgen. We realiseerden ons dat het sociaal-culturele veld en de financiële technologie tot dan toe twee gescheiden werelden waren. Nochtans hebben we elkaar veel te bieden. Wij kennen gemeenschapsmunten vanbinnen en vanbuiten. Terwijl The Studio een sterke expertise rond blockchaintechnologie, elektronisch geld en mobiele-appontwikkeling had opgebouwd. We raakten in gesprek en de rest is geschiedenis.

Hoe ziet de toekomst eruit en welke rollen zullen de partners spelen?

Sander: We hebben met Muntuit de principiële beslissing genomen om in de verdere ontwikkeling te investeren. Onze ideeën zijn intussen nog meer gerijpt en we zien de matchmakingapp echt als een aanvulling op de reeds bestaande betaalapps. Die hoeven we niet meer zelf te ontwikkelen maar willen we integreren via een open interface. Momenteel verkennen we onze laatste ideeën bij enkele potentiële partners en ontwikkelaars, waaronder Fairville (de opvolger van The Studio). Het is een heel boeiend traject dat zeker vervolg wordt.

Wil je meer info over de digitale toolkit?

Contacteer Sander@muntuit.be

Bekijk onze publicaties voor meer achtergrondinformatie via deze link

Facebook
Twitter
LinkedIn

Gerelateerde posts

Sociale innovator voor gemeenschapsmunten

Versterk ons team!
Omschrijving van de vacature Muntuit is een jonge, impactgerichte en ondernemende organisatie in volle

Reflectie onderzoeksvrijwilliger

“Gemeenschapsmunten en motivatie, wat is de relatie?"
“Gemeenschapsmunten en motivatie, wat is de relatie?” Een bijdrage van Oshin Casteels “Als je

Boek een vorming

Nieuw vormingsaanbod
Ben jij/ is je organisatie iemand die bijdraagt aan een warme, solidaire en duurzame

Draaiboek TalentO

Gemeenschapsmunten als hefboom voor zelfontplooiing en integratie
Sinds enkele jaren pionieren onze lokale partners in Roeselare met de gemeenschapsmunt TalentO. Men

Gemeenschapsmunt Plattelandscentrum Eeklo

Podcast Het Meetje
Meetjes zijn munten van de Huysmanhoeve. In de Huysmanhoeve wil men iedereen waarderen die

Regelgeving rond ‘betalen’ met gemeenschapsmunten

Blauwdruk juridisch Superdelersmunt
Omdat gereedschapsbibliotheken en andere deelinitiatieven voor spullen zowel sociaal als ecologischzijn, wou Muntuit onderzoeken

Idee voor een nieuwe munt

Contact

Selecteer een voorkeurmoment voor uw afspraak