Dit was Community Brouwers 2022

Community Brouwers

(UITVERKOCHT) Donderdag 8 december – Brussel – van 10u30 tot 16u

Bier brouwen is een proces van geduld, experimenteren en de juiste ingrediënten samen gooien. Sociale innovatie verschilt daar op geen enkel vlak van. Elke stap in het brouwproces draagt bij aan het unieke karakter en doel van jouw gemeenschap. Er valt heel wat te leren over community brouwen, raak in de ban van onze straffe sprekers op 8 december in Groot Eiland – Bel Mundo (Brussel) en ontdek hoe jij jouw community kan versterken. Daarnaast ontmoet je heel wat andere community brouwers. Dat smaakt naar meer!

Muntuit is een netwerk voor gemeenschapsmunten, Community Brouwers is de jaarlijkse ontmoetingsdag voor leden, partners en enthousiastelingen. Plaatsen zijn beperkt. Wil je in de toekomst een gratis plekje garanderen? Word dan lid!

Dit evenement is uitverkocht

PROGRAMMA:


10u – 10u30:
Onthaal met koffie en thee

We voorzien een halfuur om te arriveren zodat het programma om 10u30 stipt kan beginnen.


10u30 – 12u:
Community building na corona

‘Vrijwilligerswerk werkt zijn coaches met een pak ervaring op vlak van community management. Hoe slaag je erin honderden burgers te betrekken vanuit een weloverwogen strategie? Hoe zorg je ervoor dat mensen in beweging willen komen vanuit intrinsieke motivatie en hoe verbind je nu die vele burgers die willen participeren? Vragen waar de coach van ‘Vrijwilligerswerk werkt’ een antwoord op heeft!

Ze zijn van alle markten thuis en gaven advies aan welzijnsorganisaties (Rode Kruis, de Druglijn, Kom Op Tegen Kanker,…) cultuurorganisaties (Gezinsbond, KVLV, Okra, …) stads- en gemeentebesturen (Gent, Antwerpen, Mechelen, Lochristi, Merelbeke, …), OCMW’s en vele anderen.

Heb je een concrete vraag die je wil voorleggen? Dat hebben wij graag!
Stel je vraag via onderstaande knop en we behandelen ze op 8 december.


12u – 13u:
Netwerklunch

Community Brouwers, dat is uitwisselen én voeden (letterlijk én figuurlijk).
Tussen 12u en 13u voorzien we een vegetarische netwerklunch. Ontmoet de andere community brouwers en ga in gesprek, wij voorzien een methodiekje om het ijs te breken.


13u – 13u45:
Buren die buren helpen in Brussel (Accolage)

Spreker: Sarah Callens, directeur van Accolage

In 2013 startte ‘Het BuurtPensioen‘ als pilootproject van het Kenniscentrum Woonzorg Brussel vzw, met de eerste antenne, een lokaal burenhulpnetwerk, in Neder-Over-Heembeek.
9 jaar, 10 antennes, 600 deelnemers en 1 naamsverandering later is Accolage enorm gegroeid en gaat een nieuwe uitdaging aan, namelijk het bekomen van een vast kader voor burenhulpnetwerken.

Accolage richt zich voornamelijk op kwetsbare ouderen. Met hun netwerken en de samenwerking met de formele zorg, hopen ze hen voldoende te versterken in hun autonomie zodat zij zo lang mogelijk in hun vertrouwde omgeving kunnen blijven. Ze werken daarvoor samen met een groep lokale partners uit verschillende domeinen (gemeentes, OCMW’s, welzijn, zorg, huisvesting, socio-cultureel, mobiliteit …).

77% van de deelnemers van Accolage (Buurtpensioen) zegt dat hun deelname een positief effect heeft op hun welzijn: “Ik ben minder angstig en minder bezorgd en ik zet me in voor anderen.”

– 43 jaar, Molenbeek

Vanuit Muntuit gaven we aan de start van het pilootproject in 2013 advies. We zijn dan ook enorm enthousiast om Sarah Callens, kersverse directeur te mogen ontvangen. Zij vertelt over het parcours tot nu toe, de uitdagingen en overwinningen.

Heb je een concrete vraag die je wil voorleggen? Dat hebben wij graag!
Stel je vraag via onderstaande knop en we behandelen ze op 8 december.


14u00 – 14u45:
Gegarandeerd inkomen met gemeenschapsmunt Klavers

Spreker: Jonas Van Lancker, expert netwerkeconomie van Howest

Twee jaar geleden richtten enkele geëngageerde Lichterveldenaars een lokaal buurtpunt op, waarbij er ook een eigen gemeenschapsmunt ‘de Klaver‘ gelanceerd werd, met de bedoeling om de lokale economie te steunen. Via Muntuit kwamen de Lichterveldenaars in contact met specialist in netwerkeconomie aan de Howest, Jonas Van Lancker. Hij startte het onderzoeksproject Loreco met steun van het Europees Sociaal Fonds.

“Honderd willekeurig gekozen Lichterveldenaars krijgen elke maand gratis een gegarandeerd inkomen van zestien klavertjes met een waarde van 1 euro. Er kan digitaal mee betaald worden via een speciaal ontwikkelde app, maar ze zijn ook te krijgen in fysieke vorm. Een uniek project waardoor er 19.200 klavers in omloop zouden moeten zijn tegen eind 2022. We willen het effect daarvan op de ontvangers en op de economie in kaart brengen.”

Jonas Van Lancker, projectcoördinator van het experiment vertelt over de resultaten en verwachtingen van het proefproject.

Heb je een concrete vraag die je wil voorleggen? Dat hebben wij graag!
Stel je vraag via onderstaande knop en we behandelen ze op 8 december.


15u00 – 15u30:
Van wit blad naar levende buurtbar

Spreker: Lieven Hérie van Schakel

Wat doe je als je voelt dat er in jouw buurt even weinig leven in de brouwerij zit? En als je bovendien merkt dat een park onvoldoende gebruikt wordt? Het antwoord uit de stationsbuurt in Gent: mensen samenbrengen, gewoon dingen in het parkje uitproberen en vooral voldoende witruimte houden voor nieuwe initiatiefnemers en bondgenoten. Cabane Banane ontstond uit de goesting van enkele buurtbewoners om samen meer in de wijk te beleven. Het groeide uit tot een goed ingebedde wijkorganisatie die de samenwerking aangaat met verschillende lokale actoren zoals buurtwinkels, de hogeschool en de pastorij.

“Uiteindelijk poppen dingen op en probeer je daar antwoorden op te verzinnen die buiten de structuren van het gewone verenigingsleven zitten. Waarbij de drempel zo laag mogelijk is en waarbij we zo breed mogelijk proberen kijken. Zodat het niet alleen een hipsterplaats is. Dat is een beetje de uitdaging.” – Lieven

Lieven Hérie is communicatieman en cocreatieve processenbrouwer bij Schakel. Bij de start hield hij kantoor vlakbij het park en werd zo niet alleen bevoorrechte getuige maar ook medetrekker van het initiatief. Lieven deelt graag zijn lessen maar vooral ook hoe ze deze bij Schakel vandaag inzetten in andere verhalen… 


15u30 – 16u:
Netwerkdrink met Brussels Beer Project

Spreker: Dimitri Van Roy van Brussel Beer Project

Of je nu kiest voor een Delta IPA, Juice Junkie, Grosse Bertha of een alcoholvrije Pico Nova, ze hebben één ding gemeenschappelijk, namelijk een bruisende community achter het merk Brussels Beer Project. Naast bier wil BBP een voorbeeld zijn van een verantwoordelijk bedrijf met een reden om trots te zijn op hun community. Ze begonnen in 2013 met 369 crowdfunders en rekenen nu op meer dan 4000 enthousiastelingen die hen elke dag blijven uitdagen.  

Dimitri Van Roy, ‘Geek-in-chief’ en alomtegenwoordig in de centrale Brusselse brouwerij en tapkamer van Brussels Beer Project vertelt hoe Brussels Beer Project participatief werkt en zijn community op handen draagt. En natuurlijk brengt hij proevertjes mee!

Heb je een concrete vraag die je wil voorleggen? Dat hebben wij graag!
Stel ze via onderstaande knop en we behandelen ze op 8 december.


Vanaf 16u:

Toogplakken is toegestaan.

Blijf gerust langer hangen dan 16u. Er zal genoeg materie zijn om over na te babbelen.


PRAKTISCH


Tickets

Dit evenement is uitverkocht

Locatie

Adres

Groot Eiland – Bel Mundo
Henegouwenkaai 41-43
1080 Sint-Jans-Molenbeek (Brussel)

Openbaar Vervoer

Tram 51, halte Ninove Poort
Tram 82, halte Driehoek
Bus 86, halte Driehoek
Metro 1 en 5, halte Graaf van Vlaanderen

Station Brussel-Zuid: 1,8 km
Station Brussel-Centraal: 1,7 km
Station Brussel-Noord: 2,6 km

(Lijkt stappen jou te ver? Ontleen een Blue-Bike via Muntuit via onderstaande knop)

Blue-Bikes

Dit evenement wordt mogelijk gemaakt door de Vlaamse Overheid, Triodos Bank en Beaver&Eagle

Facebook
Twitter
LinkedIn

Gerelateerde posts

Digitaal betalen zonder transactiekosten?

Dat kan!

Dit was Community Brouwers 2024

Download de presentaties en bekijk de foto's

Hou je kapitaal lokaal

4 concrete oplossingen

Naar een indeling van verschillende munteenheden

Hoe verschillen munteenheden ten opzichte van elkaar? Deel 2

Kom naar onze inspiratie- en netwerkdag

Community Brouwers

De Vlaamse Copenpay

Het voorbeeld van Kopenhagen bestaat ook in Vlaanderen

Contact

Selecteer een voorkeurmoment voor uw afspraak

Idee voor een nieuwe munt