English

Media Belgium

Superdelers en VOC Opstap organiseren Repair Café

Repaircafe

VOC Opstap startte een aantal maanden terug een nieuw project: ‘Superdelers’. Voor een solidaire prijs of voor de gemeenschapsmunt TalentO kunnen organisaties en burgers vrijetijdsmateriaal huren. Denk aan volksspelen, puzzels, beamer en zelfs kampeermateriaal. Om het project extra kleur te geven en bekend te maken, organiseert VOC Opstap vzw op zaterdag 14 mei een Repair Café in haar ontmoetingsruimte te Roeselare. Iedereen die thuis kapot vrijetijdsmateriaal liggen heeft, van 14 tot 17 uur langskomen om dit te laten herstellen.

VOC Opstap vzw ondersteunt mensen met een ondersteuningsnood in hun vrije tijd. Zo organiseren ze heel wat laagdrempelige activiteiten in hun ontmoetingsruimte zoals darts. Het project ‘Superdelers’ is opgestart vanuit verschillende insteken. Valerie Vanhoutte (coördinator VOC Opstap): ‘In Opstap hebben we heel wat vrijetijdsmateriaal die we gebruiken in onze dagelijkse werking. Maar dit materiaal ligt hier ook veel ongebruikt. Dat is zonde. We kregen bovendien ook vragen van klanten om materiaal te lenen, vandaar de start van het project superdelers. Dit doen we niet alleen voor mensen met een kleine portemonnee, maar ook voor mensen die iets maar één keer nodig hebben. Op die manier helpen we zowel op sociaal als op ecologisch vlak. Dit weekend huur ik alvast de volksspelen om het lentefeest van mijn zoon op te vrolijken.’

Heel wat vrijetijdsspullen blijven op zolder liggen als ze mankementen vertonen. Terwijl ze na reparatie nog perfect bruikbaar zijn. Daarom werkt VOC Opstap op 14 mei samen met het Repair Café. Een initiatief dat normaal in RSL Op Post plaatsvindt. Amaryllis Debusschere (projectmedewerker VOC Opstap vzw): ‘Door een Repair Café in VOC Opstap te organiseren werken we drempelverlagend en komen onze klanten in contact met initiatieven die ze anders niet zouden leren kennen. Aangezien vrijetijd voor iedereen belangrijk is, en iedereen wel kapot materiaal heeft, vinden wij het Repair Café een leuke activiteit voor onze klanten’.

Om het project superdelers uit de grond te stampen werkte VOC Opstap samen met Muntuit, Peerby en de Transformisten met steun van de Vlaamse overheid. Al hun ervaringen worden gebundeld in een draaiboek dat binnenkort te raadplegen is. Zo wensen we ook andere organisaties te stimuleren meer te delen!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Gerelateerde posts

Dit was Community Brouwers 2023

Download de presentaties en bekijk de foto's
Brouwen is een proces van geduld, experimenteren en de juiste ingrediënten samen gooien. Sociale innovatie verschilt

Koffie en community

Innovatief Partnerschap
Een Kop Koffie als Dank voor Buurtengagement: Tot het einde van vorig jaar werd

Happy API: Proefdraaien in Gentbrugge met 350 koffies

Doe jij mee?
Sinds ons vorige artikel over Happy API hebben we niet stilgezeten. Een week geleden

Kom naar onze innovatie- en netwerkdag

Community Brouwers
Community Brouwers 2023 Donderdag 30 november, Antwerpen-Berchem Brouwen is een proces van geduld, experimenteren

Impact bevraging voor gemeenschapsmunten

Buurtijd als pionier
In oktober lanceren we onze recent ontwikkelde impact-tool voor gemeenschapsmunten. We zijn bijzonder blij

VACATURE 🔥 Aanstoker voor projecten en relaties bij Muntuit 🔥

Kom jij ons versterken?
Muntuit is een jonge, impactgerichte en ondernemende organisatie in volle groei. We zijn specialisten

Idee voor een nieuwe munt

Contact

Selecteer een voorkeurmoment voor uw afspraak