Leer alles over munten en hoe ze in te voeren

Met onze gerichte workshops en vormingen kun je leren hoe gemeenschapsmunten werken en hoe je ze kunt implementeren om lokale economieën te stimuleren en sociale cohesie te versterken.

 

Leer alles over munten en hoe ze in te voeren

Met onze gerichte workshops en vormingen kun je leren hoe gemeenschapsmunten werken en hoe je ze kunt implementeren om lokale economieën te stimuleren en sociale cohesie te versterken.

 

Interactief spel:
'Speel het anders! Geld maakt wél gelukkig!'

‘Speel het anders! Geld maakt wél gelukkig!’
Geld laat de wereld draaien en toch blijft geld vaak een groot mysterie. Hoe werkt het echt? Wie maakt de spelregels? Kan een andere vorm van geld onze maatschappij versterken? Ontdek de wereld van geld in het spel. Krijg een dieper begrip van ons geldsysteem en laat je inspireren door praktijken die dankzij lokale munten sociale en/of ecologische thema’s praktisch aanpakken.

  • Werkvorm: Interactief spel + nabespreking
  • Praktisch: 60 – 90 min/ 6 – 30 deelnemers

Lezing:
'Bekijk het anders! 5 tips voor meer lokaal geluk.'

Geluk‘ is het nieuw goud! Maar hoe begin je nu eraan met je organisatie, buurt of gemeenschap? We zetten het voor jou op een rijtje in een lezing met 5 concrete tips. We funderen de tips met  theoretische kaders zoals Happy Planet Index en illustreren ze met praktijkvoorbeelden uit het werkveld.

  • Werkvorm: Lezing
  • Praktisch: 20 min – 60 min/ 10 – 60 deelnemers

Workshop:
'Doe het anders! Start je eigen munt.'

Wist je dat je naast euro’s ook lokale munten kan gebruiken en zo je community versterken? Voer ook in jouw organisatie, school of buurt een gemeenschapsmunt in!

Zo zet je een innovatief middel in om (wijk)participatie, burenhulp of milieuzorg een duwtje in de rug te geven.

Deze workshop geeft je inspirerende voorbeelden en toont jou het potentieel van een gemeenschapsmunt voor jouw community!

  • Werkvorm: Traject met 4 workshops
  • Praktisch: 4 x 120 min
 

Quiz:
'Hoe fris denk jij over geld?'

Wat weet jij eigenlijk over geld, duurzaamheid en economie? Ontdek het nu met deze boeiende en interactieve quiz!
Deze quiz is speciaal ontworpen om jullie kennis, voorkeuren en gewoonten rond geld, duurzaamheid en economie te onthullen. Durf jij de uitdaging aan te gaan en te ontdekken hoe fris jullie denken?
De quiz is perfect als ijsbreker of teamactiviteit en kan worden gespeeld met je collega’s, vrienden of familie.
 
  • Werkvorm: Ijsbreker/quiz
  • Praktisch: 30 – 60 min/ 10 -35 deelnemers
 

“Muntuit heeft een zeer leuk  interactief spel dat zeer goed begeleidt wordt! Het is een goede inleiding om een discussie te starten, over hoe geld werkt.”

Green office UGent

Een aanbod op jouw maat

Voor doe-het-zelvers hebben we een handboek vol praktische tips. Daarnaast brengen we thematische draaiboekjes uit. Heb je nog vragen? We staan jou en je vrienden graag bij met extra advies

  • In onze brochure “Start je eigen munt” kan je alvast meer inspiratie vinden over de mogelijkheden van dit instrument voor jouw gemeente of organisatie. Lees hier onze brochure.

Gemeenschapsmunten bieden een innovatieve tool om jouw beleidsdoelen te realiseren. Maar hoe begin je eraan? We adviseren je graag in het maken van strategische keuzes. We maken je wegwijs in de verschillende mogelijkheden van deze co-creatieve werkmethode. De eerste knopen doorgehakt? Met Muntuit heb je een partner voor de verdere ontwikkeling begeleiding en evaluatie van pioniersprojecten. Eerst jouw burgers en administratie met dit vernieuwende idee laten kennismaken? Schakel ons gerust in voor een vorming of lezing.

  • In onze brochure “Start je eigen munt”kan je alvast meer inspiratie vinden over de mogelijkheden van dit instrument voor jouw gemeente of organisatie. Lees hier onze brochure.
Super! We bekijken met plezier hoe we samen jouw project kunnen versterken. Al gedacht aan een impact-meting? Loopt de circulatie van jouw munt zoals gepland? We geven jou graag extra advies op maat. Dat doen we graag in interactie met jouw kernteam en/of deelnemers. Een workshop kan dan van pas komen! Wil je jouw munt extra onder de aandacht brengen? Misschien kunnen we helpen met de organisatie van een vorming of lezing. Ben je al lid van ons steunpunt? Kom zeker naar onze ontmoetingsdagen. Misschien interesseert onze buitenlandse studiereis jou ook wel?

Ben je een organisatie? Een gemeenschapsmunt kan jouw doelen op twee manieren ondersteunen. Jouw munt kan helpen om (1) extra positieve energie rond jouw projecten te mobiliseren en (2) om de maatschappelijke impact van jouw werking te vergroten. Eerst zien en dan geloven? We geven met plezier eenworkshop of lezing voor jouw team of achterban. Overtuigd? We kunnen zorgen voor deontwikkeling, begeleiding en evaluatie van jouw munt. Uiteraard geven we jou eveneensadvies op maat.

  • In onze brochure “Start je eigen munt” kan je alvast meer inspiratie vinden over de mogelijkheden van dit instrument voor jouw gemeente of organisatie.  Lees hier onze brochure.
Je hebt vast al gehoord van maatschappelijke verantwoord ondernemen. Wel, een gemeenschapsmunt kan die agenda extra ondersteunen. Ook de plaatselijke economie kan met een eigen munt extra impulsen krijgen. Dat lichten we graag toe in een workshop of lezing. Daarom sluit je je het beste aan bij bestaande initiatieven of zoek je een groepje enthousiaste mensen die samen met jou je droom willen waarmaken. Jouw startcoalitie gevonden? Tijd om in actie te schieten! We geven advies op maat en kunnen ook helpen bij de ontwikkeling, begeleiding en evaluatie van jouw munt.
Fijn! Neem dan zeker ook eens een kijkje bij de veelgestelde vragen.

Contact

Selecteer een voorkeurmoment voor uw afspraak

Idee voor een nieuwe munt