Jonas Van Lancker is lector netwerkeconomie aan de Howest en projectcoördinator van LoREco*. Hij vertelt ons de lessen die zijn team geleerd heeft bij de ontwikkeling van de digitale Klaverapp.
Over het onderzoeksproject
Met het onderzoeksproject LoREco, dat met steun van het Europees Sociaal Fonds mogelijk is gemaakt, wil men het theorie van een gegarandeerd inkomen aftoetsen aan de praktijk. Honderd willekeurig gekozen Lichterveldenaars krijgen elke maand gratis een gegarandeerd inkomen van 16 digitale Klavers. Er kan digitaal mee betaald worden via een speciaal ontwikkelde app. Een uniek project waardoor er 19.200 klavers in omloop zouden moeten zijn tegen eind 2022.
Geleerde lessen:
Over de appontwikkeling van de digitale Klaver
Neem voldoende tijd om te definiëren wat de app moet kunnen, formuleer doelstellingen, en formuleer ook wat de app vooral niet moet kunnen. Ga met deze doelstellingen naar je appontwikkelaar en zorg ervoor dat jullie dezelfde taal spreken. Wanneer je beperkte middelen hebt om de app te realiseren, focus dan vooral op gebruiksvriendelijkheid voor de eindgebruiker, de rest kan je later finetunen.
Over de technische vereisten van de digitale Klaver
We kozen in ons project om een overbeveiligde, zeer robuuste app te maken. Hoewel het geen blockchain is, gebruikt het wel veel ideeën van blockhaintechnologie. Daardoor hadden we een zeer veilige app, maar hebben we ook moeten inboeten op de gebruiksvriendelijkheid. In onderstaand filmpje geeft Jonas drie voorbeelden waar het overbeveiligen van de app een nadelig effect had op de gebruiksvriendelijkheid ervan.
Finaal hebben we het roer omgegooid met een nieuwe ontwikkelaar en een gebruiksvriendelijkere technologie. Koen vertelt er meer over in de geleerde lessen van de digitale Klaver DEEL 1.
*LoREco kreeg hiervoor de steun van een ESF transitieproject met Howest, FairFin, Happonomy en Muntuit als stevige partners.