English

Media Belgium

Beyond Bruges: Ontdek de tijdloze schoonheid van Brugge en verdien digitale munt Bryghia

Het pittoreske stadje Brugge, dat al eeuwenlang reizigers betovert met zijn rijke geschiedenis en tijdloze schoonheid, maakt een sprong naar de toekomst. Legends, een organisatie van gedreven gidsen en vertellers, lanceerden een baanbrekende app genaamd Beyond Bruges. Deze app zal bezoekers de mogelijkheid bieden om zich terug in de middeleeuwen te wanen en het glorieuze verleden van Brugge op een geheel nieuwe manier te ervaren. Maar Beyond Bruges is meer dan alleen een virtuele tijdmachine. Het introduceert ook een lokale munt genaamd Bryghia, die gebruikers beloont voor duurzame aankopen en het potentieel heeft om de basis te leggen voor een gemeenschapsmunt in Brugge.

Een betoverende stad komt tot leven:

Brugge, ook wel bekend als “Brugge Die Scone”, heeft altijd een magnetische aantrekkingskracht gehad op zowel inwoners als bezoekers. Simon Vandekerckhove, Brugse historicus en medeoprichter van Legends, gelooft dat een belangrijk deel van de charme van Brugge te danken is aan zijn rijke geschiedenis en tijdloze schoonheid. Met Beyond Bruges wil hij deze geschiedenis tot leven brengen en mensen de mogelijkheid bieden om zich onder te dompelen in de middeleeuwse pracht van de stad. Via de app kunnen gebruikers informatie opvragen over de belangrijkste bezienswaardigheden door er simpelweg op te klikken. Bovendien kunnen ze met een druk op de knop terugreizen in de tijd en Brugge ervaren zoals het was in de 15e eeuw. Om het nog interactiever te maken, bevat de app een educatief spel genaamd TimeQuest, waarin spelers middeleeuws Brugge verkennen en de zieke hertog redden van de Zwarte Dood door middel van leuke quizvragen.

Een digitale munt voor een duurzame toekomst:

Beyond Bruges heeft echter meer te bieden dan alleen een reis door de tijd. De app introduceert ook de Bryghia, een digitale munt die gebruikers kunnen verdienen door duurzame aankopen te doen bij lokale zaken in de Brugse binnenstad. De bedoeling is om met de Bryghia een monetair ecosysteem te creëren dat gebruikers op verschillende manieren en op verschillende plaatsen kunnen besteden. Naast het betalen voor virtuele functionaliteiten in de app, kunnen gebruikers de munt ook gebruiken om lokale producten te kopen, zoals een Brugse Zot op café of een doos pralines. Het uiteindelijke doel van Legends is om met Beyond Bruges een inspirerend voorbeeld te stellen voor de ontwikkeling van een volwaardige gemeenschapsmunt in Brugge, die de lokale economie bevordert, sociale cohesie ondersteunt en groene investeringen stimuleert.

Goede doelen en verdere ambities

Je kan ook Bryghia doneren aan andere gebruikers of schenken aan de Hendrik Foundation, die meerdere goede doelen in Brugge steunt, met een sterke focus op mensen in kwetsbare posities.

Burgemeester van Brugge, Dirk De fauw is alvast enthousiast: “We zijn gestart in 2019 en kijken er naar uit om dit verder te verkennen, het zou fijn zijn als we een digitale bank kunnen installeren in het stadhuis waarbij de Bryghia kan aangekocht worden. Ik ben zeer dankbaar dat er nu ook een digitaal alternatief is om de geschiedenis van de stad in de kijker te zetten want papieren varianten van gidsen nemen alsmaar meer af. Je ziet toeristen veel vaker met ipads en smartphones en daarvoor is deze app het ideale antwoord.”

Beyond Bruges is maar een eerste stap, Simon Vandekerckhove over de toekomst: “We hopen dat het de aanzet mag geven tot de ontwikkeling van een echte gemeenschapsmunt die onze stad klaarstoomt voor de toekomst. Een toekomst waar geld steeds meer digitaal wordt en waar technologische innovaties in toenemende mate ons leven zullen bepalen.”

Hoe werkt de Bryghia nu precies?

Gebruikers van Bryghia hebben verschillende mogelijkheden, waaronder het opvragen van informatie over bezienswaardigheden, het bekijken van 3D-modellen van middeleeuws Brugge, het kopen van een biertje in verschillende bars en het doen van een donatie aan een goed doel. Om toegang te krijgen tot de munt, kunnen gebruikers ervoor kiezen deze aan te kopen in de app voor 1 euro per Bryghia, of ze kunnen Bryghia verdienen door aankopen te doen bij een van de 40 lokale partners die zijn aangesloten. Bij elke aankoop in euro ontvangen gebruikers een directe cashback van 10 procent in hun Bryghia-wallet, op vertoon van hun QR-code. Op deze manier willen we zowel inwoners van Brugge als toeristen belonen voor duurzaam aankoopgedrag, aldus Vandekerckhove.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Gerelateerde posts

Happy API: Proefdraaien in Gentbrugge met 350 koffies

Doe jij mee?
Sinds ons vorige artikel over Happy API hebben we niet stilgezeten. Een week geleden

Kom naar onze innovatie- en netwerkdag

Community Brouwers
Community Brouwers 2023 Donderdag 30 november, Antwerpen-Berchem Brouwen is een proces van geduld, experimenteren

Impact bevraging voor gemeenschapsmunten

Buurtijd als pionier
In oktober lanceren we onze recent ontwikkelde impact-tool voor gemeenschapsmunten. We zijn bijzonder blij

VACATURE 🔥 Aanstoker voor projecten en relaties bij Muntuit 🔥

Kom jij ons versterken?
Muntuit is een jonge, impactgerichte en ondernemende organisatie in volle groei. We zijn specialisten

Gemeenschapsmunten: goud waard voor uw VZW?

artikel VZW Actueel
Dit is een artikel gepuliceerd in april 2023 in VZW Actueel, tweewekelijkse publicatie van

TransACTIE

Werk mee aan een faire betaalapp
Januari 2023 – december 2023 Een wereld zonder cash: best praktisch! Of zijn het

Idee voor een nieuwe munt

Contact

Selecteer een voorkeurmoment voor uw afspraak