English

Media Belgium

Urbain: dé hub voor gemeenschapsopbouw

Urbain community app login screen

“We vinden het fantastisch dat we kunnen blijven excelleren in waar we goed in zijn, terwijl dit krachtig platform ons tegelijkertijd verbindt met andere buurtgerichte initiatieven. Dit vormt een belangrijke stimulans, zowel voor ons als voor andere community-apps.”

– Lieven D’Hont, Peerby België

Herinner je je het project Happy-API nog? Op een jaar tijd hebben we deze applicatie verder uitgewerkt en met trots delen we nu dat de applicatie live is onder de naam Urbain!

Met knowhow uit eerdere projecten zoals Torekes en de Stadsmunt uit Sint-Niklaas, hebben we samen met Beaver&Eagle, WePlog, Peerby en dankzij steun van de Vlaamse overheid Happy API ontwikkeld.

Dit platform verbindt verschillende community-building applicaties. Hoofddoel is het opzetten en beheren van digitale munten voor lokale gemeenschappen gemakkelijker en toegankelijker maken. Een testproject werd opgezet om de integratie en gebruikerservaring te evalueren. Na een jaar onderzoek en ontwikkeling is de applicatie Urbain succesvol gelanceerd. Deze app fungeert als een matchmaker voor vrijwilligers en integreert naadloos met Happy API.

Testers Koffiecoin Urbain
In het najaar 2023 hebben vrijwilligers het platform getest.

Urbain in actie

Hoe werkt Urbain precies? Lokale besturen, bedrijven, organisaties en andere netwerken kunnen op het platform een community aanmaken en specifieke missies creëren voor gebruikers, waarbij ze bepalen welke beloningen deze missies opleveren. Daarnaast hebben ze de vrijheid om te kiezen waar gebruikers hun beloningen kunnen inwisselen.

Een testproject, dat een open samenwerking met andere community apps zoals WePlog en Peerby omvatte, werd opgezet om de integratie en gebruikerservaring te evalueren. Dit project toont aan dat met één technologie maatwerk geleverd kan worden voor diverse communities.

Een van de meest prangende vragen betreft de veiligheid van de dataverbinding. Urbain verzekert dat dataverbindingen uiterst veilig zijn met gecontroleerde partners, waarbij enkel apps die door Urbain zijn aanvaard data kunnen doorsturen. Bovendien wordt de uitgewisselde informatie beperkt tot wat nodig is voor het uitreiken van beloningen. Wat betreft privacy, worden enkel de noodzakelijke gegevens uitgewisseld.

Urbain community app login screen
Een vrijwilliger meldt zich aan op Urbain.

Groeien en ondersteunen van diverse gemeenschapsinitiatieven

De toekomst van Urbain ziet er veelbelovend uit, met plannen om meer community-apps te verwelkomen in het bloeiende ecosysteem. Of het nu gaat om het bestrijden van voedselverspilling, buurthulp verlenen, autodelen bevorderen, duurzaam toerisme ondersteunen, of vrijetijdsactiviteiten organiseren, Urbain staat klaar om deze initiatieven te ondersteunen en te stimuleren.

Stap in en begin met beloningen verdienen

Aanmelden bij Urbain is eenvoudig. Geïnteresseerden kunnen zich registreren als vrijwilliger bij hun community en beginnen met het verdienen van beloningen door deel te nemen aan activiteiten die de gemeenschap ten goede komen. Voor technisch geïnteresseerden is er een demo beschikbaar om de technologie in actie te zien, evenals verwijzingen naar de API-documentatie.

Urbain vormt de hub voor gemeenschapsopbouw waar beloning en betrokkenheid samenkomen. Het initiatief belooft niet alleen de traditionele gemeenschapsmunten te moderniseren, maar ook de weg vrij te maken voor een inclusievere en duurzamere toekomst voor lokale gemeenschappen.

Happy API is gerealiseerd met de steun van de Vlaamse Overheid

Facebook
Twitter
LinkedIn

Gerelateerde posts

10 jaar Buurtijd

10 jaar Buurtijd!
Buurtijd begon tien jaar geleden als een bescheiden initiatief in Antwerpen-Berchem. Het bleef zich

Terugblik TransACTIE. Over een eerlijke toekomst voor digitaal betalen

Een alternatieve betaalapp met respect voor mens en planeet? Dat is mogelijk en haalbaar!
Digitaal betalen wordt de norm. Dat is voor velen best handig, maar de cashloze

Urbain: dé hub voor gemeenschapsopbouw

Integreert naadloos met Happy API
“We vinden het fantastisch dat we kunnen blijven excelleren in waar we goed in

Dit was Community Brouwers 2023

Download de presentaties en bekijk de foto's
Brouwen is een proces van geduld, experimenteren en de juiste ingrediënten samen gooien. Sociale innovatie verschilt

Koffie en community

Innovatief Partnerschap
Een Kop Koffie als Dank voor Buurtengagement: Tot het einde van vorig jaar werd

Happy API: Proefdraaien in Gentbrugge met 350 koffies

Doe jij mee?
Sinds ons vorige artikel over Happy API hebben we niet stilgezeten. Een week geleden

Idee voor een nieuwe munt

Contact

Selecteer een voorkeurmoment voor uw afspraak