English

Media Belgium

Begin 2022 was het zo ver, 100 willekeurige Lichterveldenaren werden uitgeloot om tot het einde van het jaar, elke maand een gegarandeerd inkomen te ontvangen in digitale Klavers ter waarde van 16 euro. De analoge Klavers bestaan al langer maar met de digitale Klavers wou men onderzoeken welk effect zo’n gegarandeerd inkomen heeft op de mens en de economie. Dit onderzoek is omschreven onder de naam LoREco*. Wat zou jij doen als je elke maand een bescheiden bedrag in Klavers zou ontvangen? Zou je het delen met anderen? Zou het je gelukkig maken? Wij vroegen het aan vier Lichterveldenaren!

“Ik had nog nooit gehoord van de Klavers maar wou er graag mee aan de slag toen ik werd uitgeloot om maandelijks 16 Klavers te ontvangen. Ik koop er voornamelijk brood mee bij de bakker, al lijkt het mij ook interessant dat de plaatselijke supermarkt zou meedoen, wat nu niet het geval is.” – Danny

“Ik ben al een tijdje actief als Klaveraar en betaal vooral in de cafetaria van de sporthal, ‘De Finish’, als we er iets gaan drinken. Soms maak ik ook spaghettisaus en soep die ik dan voor Klavers omruil met buren, altijd een succes!” – Joyce

“Ik kende de Klavers maar deed nog niet mee met het systeem. Nu ik ben uitgeloot gebruik ik het bij de lokale groente- en fruitboer. Ik gebruik de Klavers ook in een plaatselijk café. Uitgeloot worden gaf mij een echt supergevoel!” – Wouter

“Ik hoop dat de Klavers nooit ophouden te bestaan. Ik heb zelf op die manier de kans gekregen om mijn ‘bakkunsten’ aan te bieden. Wanneer ik teveel gebakken heb, kan ik wat ik te veel heb toch vers aanbieden via de Klavers. Soms vragen mensen mij iets te bakken voor hun babybezoek, omdat ze zelf niet echt de tijd of moed hebben. Ik haal daar echt veel eer en voldoening uit. Zelf gebruik ik mijn Klavers om naar de voetreflexiologe te gaan, of ik koop producten van andere Klaveraars zoals honing, appels, spaghettisaus,… . Soms gebruiken we Klavers wanneer we gaan eten in ‘Den Gouden Appel’ of wanneer we een film gaan kijken met het hele gezin in cultuurhuis ‘De Keizer’. Wanneer de kindjes gaan zwemmen in het zwembad koop ik er ook drankjes mee in de cafetaria.” – Marjan

*LoREco kreeg hiervoor de steun van een ESF transitieproject met Howest, FairFin, Happonomy en Muntuit als stevige partners.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Gerelateerde posts

Beyond Bruges: Ontdek de tijdloze schoonheid van Brugge en verdien digitale munt Bryghia

Een nieuwe munt in Brugge
Het pittoreske stadje Brugge, dat al eeuwenlang reizigers betovert met zijn rijke geschiedenis en

TransACTIE

Werk mee aan een faire betaalapp
Januari 2023 – december 2023 Een wereld zonder cash: best praktisch! Of zijn het

Feestelijke overdracht Torekes

Een nieuwe mijlpaal voor de Torekes Rabot in Gent
Sinds oktober 2010 introduceerde de wijk Rabot-Blaisantvest als pionier in Vlaanderen een unieke lokale

Biodiversiteit: de natuur opnieuw centraal stellen binnen de financiële sector

Sponsorbijdrage Triodos
Biodiversiteit is het fundament van ons leven op aarde. Zonder biodiversiteit is er geen

De digitalisering van ons geld is nefast voor mens, planeet en lokale economie

Opiniestuk De Standaard collega Servaas
OPINIESTUK DE STANDAARD Door digitaal te betalen vullen we de zakken van big tech

Apps bundelen krachten via gemeenschapsmunt

H-appi
Als deelnemer aan een gemeenschapsmunt ben je lid van een netwerk van mensen die

Idee voor een nieuwe munt

Contact

Selecteer een voorkeurmoment voor uw afspraak