English

Media Belgium

“Ik zou Buurtijd niet meer kunnen missen.”

– Een deelnemer van Buurtijd

Buurtijd begon tien jaar geleden als een bescheiden initiatief in Antwerpen-Berchem. Het bleef zich ontwikkelen en vandaag is het een bloeiende gemeenschap waarin mensen elkaar ondersteunen, inspireren en verbinden.  

Door het uitwisselen van diensten en het delen van middelen leren buurtbewoners elkaar beter kennen en een sterker netwerk opbouwen. Van het doen van boodschappen tot het uitlenen van gereedschap, Buurtijd brengt mensen samen rond alledaagse taken en behoeften. 

Haal de confetti tevoorschijn en snij de taart aan, Buurtijd bestaat tien jaar! 

Tijd om de cijfers te laten spreken. 

Buurtijd 

In 2023 werden er in totaal 2.735 Buren, de lokale munteenheid die de basis vormt van de Buurtijd-gemeenschap doorgegeven in 1.389 transacties. Deze transacties zijn meer dan alleen uitwisselingen van goederen en diensten, ze vormen de ruggengraat van de Buurtijd-gemeenschap.  

Per transactie wordt gemiddeld ongeveer 2 uur aan burenhulp gedaan. Dit toont de kracht van de gemeenschap en de bereidheid om elkaar te ondersteunen daar waar het nodig is. 

“We hebben een economisch systeem dat heel efficiënt lijkt, maar ook zeer ingewikkeld is. Tegelijkertijd is het ook heel kwetsbaar en beantwoord het niet altijd aan onze maatschappelijke noden. Wat je wel kan bereiken met een gemeenschapsmunt.”

Martine, oprichter van Buurtijd 

Aan tafel 

In 8 volkskeukens verspreid over het jaar, ontvangen vrijwilligers buurtbewoners met open armen. Met 91 maaltijden betaald in Buren zijn er niet alleen buikjes gevuld, maar ook banden gesmeed en de lokale economie gestimuleerd. 

Uitmunter Marina

“Een dame die al tien jaar lid is, vroeg me: ‘Martine, kom vanavond eten, ik trakteer je in de volkskeuken van Posthof. Ik ben niet rijk in het dagelijks leven maar in Buurtijd ben ik wel rijk.'” 

Martine, oprichter van Buurtijd

Ontmoeting en gesprekken 

Buurtijd is meer dan alleen een gelegenheid om te eten, het is een levendige gemeenschap van activiteit en ontmoeting. Vijf Buurtijdcafés per jaar dienen als ontmoetingsplaatsen waar mensen samenkomen en verhalen delen, ervaringen uitwisselen en vriendschappen smeden. 

Uitmunter Linda

Delen en lenen  

En terwijl de gemeenschap groeide, groeide ook de behoefte aan gedeelde middelen en hulpmiddelen. GeriefBieb werd een centrale hub waar buurtbewoners spullen kunnen lenen en uitlenen, o.a. met Buren. 

GeriefBieb 

Samen zorgen voor elkaar 

Het schenken van 308 Buren aan het Sociaal Fonds toont de solidariteit met zij die het nodig hebben. Dit gebaar van zorg en ondersteuning versterkt de veerkracht van de hele buurt en laat zien dat we er zijn voor elkaar, in goede en slechte tijden. 

“Uit mezelf doe ik al veel moeite om ecologisch te leven, Buurtijd maakt dat een stuk makkelijker te organiseren, socialer en leuker.”

Een deelnemer van Buurtijd 

Samen sterker 

Buurtijd en Buurthuis Posthof gaan hand in hand, met maar liefst 90% van de uitwisselingen waarbij minstens één partij deel uitmaakt van het Posthof universum. Dit benadrukt de nauwe banden tussen deze organisaties en de gedeelde missie om de buurt te versterken. 

“We zagen een heleboel mensen in werkervaringsprojecten waar potentieel in zat en die graag iets voor iemand anders wilden doen. We zijn beginnen nadenken en zoeken, hoe kunnen we deze mensen vrijblijvend uitwisselingen laten doen voor elkaar in de buurt? Beetje bij beetje is zo Buurtijd ontstaan.”

Wim, oprichter van Buurtijd 

Met 157 actieve leden en een diverse groep organisaties die lid zijn, zoals district Berchem, scholen en woonzorgcentra, laten ze zien dat Buurtijd meer is dan alleen een uitwisselingsplatform, het is een levendige gemeenschap waarin samen gebouwd wordt aan een betere buurt. 

Uitmunter Inge

Zo was er een gezin met jonge kinderen. De kindjes wilden absoluut een huisdier, een puppy of zo. De ouders twijfelden, dus hebben ze via Buurtijd een konijn gehuurd. Voor een paar weken, om te testen of de kinderen er goed voor konden zorgen. Hoe het is afgelopen, weet ik niet. Wel hebben we dus een konijn te huur gehad. 

Wim, oprichter van Buurtijd 

Het verhaal van Buurtijd is er een van groei, samenwerking en verbondenheid. In de tien jaren groeide de gemeenschap en versterkten de banden tussen buren. En hoewel deze cijfers ons een glimp geven van de omvang van dit succes, vertellen de verhalen van wederzijdse hulp en vriendschap het echte verhaal van Buurtijd. 

Proficiat, Buurtijd!

Website Buurtijd: https://www.buurtijd.be/wordpress/  

GeriefBieb: https://www.buurtijd.be/wordpress/geriefbieb/ 

Meer cijfers op de impact bevraging voor gemeenschapsmunten: https://page.impacttrack.org/muntuit 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Gerelateerde posts

10 jaar Buurtijd

10 jaar Buurtijd!
Buurtijd begon tien jaar geleden als een bescheiden initiatief in Antwerpen-Berchem. Het bleef zich

Terugblik TransACTIE. Over een eerlijke toekomst voor digitaal betalen

Een alternatieve betaalapp met respect voor mens en planeet? Dat is mogelijk en haalbaar!
Digitaal betalen wordt de norm. Dat is voor velen best handig, maar de cashloze

Urbain: dé hub voor gemeenschapsopbouw

Integreert naadloos met Happy API
“We vinden het fantastisch dat we kunnen blijven excelleren in waar we goed in

Dit was Community Brouwers 2023

Download de presentaties en bekijk de foto's
Brouwen is een proces van geduld, experimenteren en de juiste ingrediënten samen gooien. Sociale innovatie verschilt

Koffie en community

Innovatief Partnerschap
Een Kop Koffie als Dank voor Buurtengagement: Tot het einde van vorig jaar werd

Happy API: Proefdraaien in Gentbrugge met 350 koffies

Doe jij mee?
Sinds ons vorige artikel over Happy API hebben we niet stilgezeten. Een week geleden

Idee voor een nieuwe munt

Contact

Selecteer een voorkeurmoment voor uw afspraak