English

Media Belgium

Blockchain en gemeenschapsmunten

blockchain

Muntuit gaf  een vorming over blockchain aan het team van FairFin. Je weet wel dat digitaal, gedeeld, distributief logboek met haar toepassingen in de wereld van de cryptomunten. Uiteraard vallen er heel wat kritische bedenkingen te maken over deze technologie, maar er zijn ook reden om – ook als minder technisch geïnteresseerde medemens – “excited” te worden over blockchain.

Marjon Meijer (FairFin) schreef er een blog over en somt er vijf redenen in op.

Hieronder volgt een beknopte weergave. De volledige blog is te lezen op Netwerk Bewust Verbruiken.

1. Gemak

Blockchain is een technologie die an sich niets met het financieel systeem te maken hoeft te hebben. Het kan werken voor allerhande transacties. Feit is nu eenmaal dat veel van de transacties in onze samenleving met een betaalmiddel gemoeid zijn. En aangezien blockchain alle transacties bijhoudt en niks vergeet, kan het een hoop bureaucratie omzeilen.

2. Transparantie meets privacy

Blockchain kan de transparantie van het financieel systeem vergroten. Door alle transacties op te slaan in een publiek toegankelijk, consistent en onveranderbaar logboek verhoogt de technologie op een ongeziene wijze de transparantie van dataverkeer. Op zo’n schaal dat het tegelijkertijd heel moeilijk wordt om door het bos de bomen te zien én te weten wie achter welke boom schuil gaat.

In die zin gaat transparantie niet over zichtbaarheid maar over correctheid en bewijskracht. Iedereen wordt door de technologie gegarandeerd dat de transacties correct verlopen. Terwijl de anonimiteit van de gebruikers (zo veel mogelijk) bewaakt wordt.

3. Andere regels en waarderingssystemen krijgen een kans

Ons huidig financieel systeem zit boordevol regels gemaakt of in stand gehouden door instanties die aan de macht zijn.

Activiteiten waar je euro’s mee kunt verdienen hebben het meeste aanzien. Buitenshuis werk wordt maatschappelijk nog altijd meer gewaardeerd dan het huishouden. Maar ook: als je een thuiszorger bent die een onbekende bejaarde verzorgt werk je, als je je buurvrouw vrijwillig verzorgt doe je dat niet. Geld waar je niet voor hebt gewerkt maar hebt verworven via rente, dividenden of verhuur van onroerend goed is slim, geld verworven via sociale bijstand is dat niet. Een belegging op de beurs is veilig, een investering in een windmolen is dat niet.

Dit wringt in onze ogen. De waarden die gelden in ons systeem blijken niet altijd effectief om tegemoet te komen aan de noden van een samenleving waarin mensen zich goed voelen. Met eigen geld op de blockchain kunnen we daar verandering brengen. Door andere spelregels af te spreken en andere transacties te waarderen.

4. Gemeenschapsmunten krijgen beter perspectief op opschaling

Bitcoin is in de praktijk veeleer een beleggingsproduct geworden dan een echt betaal- en waarderingsplatform. Het dient voor de gebruikers vooral het doel om rijk te worden. Dat schaarste en handel met andere valuta in het muntmodel zijn geprogrammeerd, wakkert de speculatiedrang alleen maar meer aan.

Het goede nieuws is: er bestaan wel andere vormen van geld die bijdragen aan de veerkracht van de samenleving, aan de reële economie en gemeenschapsvormend werken. Ah ja: gemeenschapsmunten!

Blockchain biedt, mits kosteneffectief en snel, een perspectief om gemeenschapsmunten op te schalen.

5. Blockchain en bitcoin geven ons inzicht in ons financieel systeem en de economie

Veel van de kritiek die wij hebben op bitcoin, is ook van toepassing op de dominante munten die we gebruiken. De mogelijkheid van speculatie, de manieren waarop het verdeling van rijkdom in de weg staat, het feit dat geld een product op zichzelf geworden is. Cryptomunten laten ons nadenken over wat geld is. Iets van waarde door een dekking in de fysieke wereld? Of is geld een sociale conventie, een afspraak binnen een samenleving?

Facebook
Twitter
LinkedIn

Gerelateerde posts

Dit was Community Brouwers 2023

Download de presentaties en bekijk de foto's
Brouwen is een proces van geduld, experimenteren en de juiste ingrediënten samen gooien. Sociale innovatie verschilt

Koffie en community

Innovatief Partnerschap
Een Kop Koffie als Dank voor Buurtengagement: Tot het einde van vorig jaar werd

Happy API: Proefdraaien in Gentbrugge met 350 koffies

Doe jij mee?
Sinds ons vorige artikel over Happy API hebben we niet stilgezeten. Een week geleden

Kom naar onze innovatie- en netwerkdag

Community Brouwers
Community Brouwers 2023 Donderdag 30 november, Antwerpen-Berchem Brouwen is een proces van geduld, experimenteren

Impact bevraging voor gemeenschapsmunten

Buurtijd als pionier
In oktober lanceren we onze recent ontwikkelde impact-tool voor gemeenschapsmunten. We zijn bijzonder blij

VACATURE 🔥 Aanstoker voor projecten en relaties bij Muntuit 🔥

Kom jij ons versterken?
Muntuit is een jonge, impactgerichte en ondernemende organisatie in volle groei. We zijn specialisten

Idee voor een nieuwe munt

Contact

Selecteer een voorkeurmoment voor uw afspraak