English

Media Belgium

Negen transitie-experimenten verkregen vanuit het Europese Sociaal Fonds financiering en ondersteuning. Muntuit werkt mee aan het transitieproject LoREco, samen met Howest, Happonomy en FairFin. Onderstaand artikel is een fragment vanop de website “Leven, leren en werken in 2050”, daar kan je het volledige verhaal lezen.

‘LoREco’ wil een digitale munt voor gemeenten ontwikkelen en een daar bijhorende parallelle, aanvullende en lokale economie. De gemeente kan dan diensten ter beschikking stellen via deze munt. Anderzijds kan de gemeente diensten uitbesteden aan lokale inwoners. Zo investeren en participeren burgers in interactie met de lokale gemeenschap. Een ingenieus idee, hoe zijn ze daarop gekomen? En waarom is het volgens hen noodzakelijk? We vroegen het hen in een gesprek.

First things first, waar staat ‘LoREco’ voor?

Een lokaal-regeneratief ecosysteem. Het lokale is belangrijk omdat het dan gaat over iets dat dichtbij mensen blijft. Het regeneratieve benadrukt dat we willen inzetten op economische activiteiten die ten minste klimaatneutraal zijn en liefst klimaatpositief. En een gegarandeerd of basisinkomen via die digitale munt, zou dat mogelijk moeten maken.

Wat zou dit voor mij betekenen als ik een inwoner van een gemeente ben met deze munt?

Het gegarandeerd inkomen zou rust bieden. Heel veel mensen zitten vandaag in een ratrace achter geld aan te lopen en zijn jobs aan het doen die hun totaal opbranden om toch maar eten op tafel te kunnen zetten. Wat vandaag ontbreekt is levenskwaliteit. … Als mensen dat gegarandeerd inkomen krijgen, gaan zij vanzelf meer betekenisvol werk doen en duurzaam leven.

Waarom heb je daar een digitale munt voor nodig? Gaat dat niet met euro’s?

Het geldsysteem van vandaag staat enorm onder druk. Het IMF heeft een rapport gepubliceerd waaruit bleek dat er op 40 jaar 390 financiële/bank crisissen zijn geweest. Dat toont aan dat het systeem niet werkt. Dat komt omdat ons systeem gebaseerd is op schaarste. Je gaat altijd aan de bank meer geld moeten teruggegeven dat je van de bank gekregen hebt.

Het geldsysteem levert dus steeds meer schuld op en om die te betalen moet je steeds meer economisch groeien. Dit heeft als psychologisch effect op mensen dat ze ook in schaarste gaan denken. ‘Als ik mijn werknemers net iets minder zou betalen, als ik de milieukost kan afschuiven naar een andere partij’. Dat zijn dan allemaal winsten die je kan maken om die schaarste van het geldsysteem te compenseren.

Wie wordt het meest geraakt door dit systeem?

De gehele maatschappij. Want inspanningen voor de maatschappij worden afgeblokt. Er zijn natuurlijk wel een aantal mensen die profiteren van het huidig geldsysteem en daar heel veel geld mee verdienen. Maar wat doet een mens nu met 50 miljard euro op zijn rekening? …

Hoe zou deze munt onze maatschappij dan veranderen? Wat zou er anders uitzien?

We komen bijvoorbeeld heel veel mensen tegen die zeggen ‘ik zou heel graag waardevol werk willen doen maar ik weet niet hoe ik er geld mee moet verdienen’. Dat is zo jammer en dat zou niet gebeuren in een maatschappij waar onze munt actief in is.

We werken nog graag samen met…

  • Netwerken op lokaal niveau
  • Non-profit organisaties
  • Lokale besturen

Meer info:

jonas.van.lancker@howest.be

Bezoek de website van LoREco

Facebook
Twitter
LinkedIn

Gerelateerde posts

Ontmoet Klaas

Onze nieuwe collega!
Sinds kort maakt Klaas Verstraete deel uit van ons team! Je zal hem vooral

Uitmunter Hugo

Geniet van je pensioen
Wij vierden onlangs niet alleen het vijfjarig bestaan van Muntuit maar ook de carrière

Beleidsplanningproces

In zes stappen
De eerste stappen in het beleidsplanningsproces dateren reeds van de algemene vergadering van Muntuit

Verlaag de drempel tot spullen delen met dit draaiboek voor Superdelers

Van deelplatform naar gedeeld platform
Van deelplatform naar gedeeld platform Wist je dat we 80% van onze spullen niet

1 jaar GeriefBib en opening NaaiPunt

Superdelers
Een jaar geleden opende Buurtwerk Posthof een gereedschapsbibliotheek: GeriefBieb.  Buurtbewoners die een schuurmachientje, een

Superdelers en VOC Opstap organiseren Repair Café

Repair café Roeserlare
VOC Opstap startte een aantal maanden terug een nieuw project: ‘Superdelers’. Voor een solidaire

Idee voor een nieuwe munt

Contact

Selecteer een voorkeurmoment voor uw afspraak