Hoe verschillen munteenheden ten opzichte van elkaar?
Muntuit’s classificatiematrix
Zoals reeds in de vorige blogpost geschreven, vinden we de classificatie van Larue een goede basis om het onderscheid duidelijk te maken tussen de verschillende munteenheden. Omdat Muntuit zich richt op munten die een begrensd en participatief karakter hebben, vinden we het belangrijk om dit nog iets dieper te onderzoeken. Larue geeft zelf ook aan dat de mate van participatie sterk kan verschillen bij lokale munten en LETS groepen.
Om duidelijk te maken hoe lokale munten kunnen verschillen in participatie, bekijken we enkele praktijkvoorbeelden in Vlaanderen:
- Stadsmunt Sengzen in Sint-Niklaas
- Buurtijd in Antwerpen Berchem
- Lets groepen in Vlaanderen
- De Klavers in Lichtervelde
Participatie in lokale munten in Vlaanderen
Bij elk van deze voorbeelden behandelen we drie vragen die ons inzicht geven in hoe je kan deelnemen over aan beheer van het muntsysteem.
- Wie beheert de munt?
- Hoe hebben deelnemers zeggenschap over het beheer van de munt?
- Op welk niveau van de participatieladder ligt de beslissingsmacht van het muntsysteem?
De participatieladder
De participatieladder visualiseert het niveau van participatie in een proces, project, team of organisatie. Hoe hoger op de ladder (van 1 naar 6), hoe meer inspraak en betrokkenheid. Elke trede heeft zijn voor- en nadelen. Hogere treden, die meer autonomie en samenwerking vereisen, kunnen motiveren maar kosten vaak meer tijd. Lagere treden, zoals informeren, zijn sneller maar vaak minder motiverend.
De juiste participatievorm hangt ook af van de fase van het project. In de opstartfase zijn vaak andere participatievormen nodig dan wanneer het project al tien jaar loopt. Belangrijk is om de juiste manier van participatie op het juiste moment te gebruiken.
Hoger op de participatieladder staan is niet per se beter. Iemand kan één keer per jaar deelnemen aan een bestuur vergadering (hoog), terwijl een ander regelmatig enquêtes invult of in werkgroepen zit (lager). De impact van de tweede persoon kan groter zijn dan die van de eerste.
We zien de participatieladder vooral als een gemakkelijke tool om verschillende soorten van participatie te onderscheiden van elkaar.
Bron: https://managementmodellensite.nl/participatieladder/
Bij Muntuit richten we ons op muntsystemen die een begrensd en participatief karakter hebben. Deel 1 over munteenheiden kan je hier lezen.
Ben je benieuwd naar de details?
Blijf op de hoogte en schrijf je in voor onze nieuwsbrief!